TOP

ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА В ДОМА

Ежедневно се потапяме в океан от въздух всяка минута през деня, независимо дали бягаме в маратон или докато спим. Нашето здраве зависи от непрекъснатия баланс на вдишване и издишване, деликатната обмяна на газове между нас и земната атмосфера. Според проучване на Калифорнийския институт всеки човек обменя между 10 000 и 70 000 литра въздух на всеки 24 часа докато живее. С този вид зависимост от въздух, от голямо значение са физичните и химичните свойства на въздуха, който вдишваме. Значителни здравословни проблеми могат да се причинят дори и при малки отклонения в свойствата на въздуха.

И все пак качеството на въздуха често бива пренебрегвано в сравнение с качеството на водата и храната.

ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА В ДОМАИмало е време, много отдавна, когато хората са прекарвали по-голямата част от времето си навън. Но в днешно време, нещата изглеждат по различен начин. Средно статистически човек прекарва 90 % от времето си в затворени помещения, след като нуждите му са еволюирали от преследване на дивеч и прехрана до проследяване на инвестиционните възможности в Интернет пространството.

За съжаление въздуха в затворените помещения е много по-замърсен от въздуха навън. Според Калифорнийския институт за защита на околната среда, въздуха в затворените помещения съдържа от 2 до 5 пъти повече замърсители. Замърсяванията на въздуха на закрито е едно от най-сериозните заплахи за околната среда и за вашето здраве.

Тази статия ще ви представи няколко факта, за това, което може да се съдържа във въздуха в дома ви, опасностите за здравето ви от тези замърсители, и какво можете да направите за да ги предотвратите.

ЛОШОТО КАЧЕСТВО НА ВЪЗДУХА МОЖЕ ДА ЗАСТРАШИ ВАШЕТО ЗДРАВЕ

Лошото качество на въздуха в дома ни може да бъде свързано както с краткосрочни така и с дългосрочни здравословни проблеми. Калифорнийския институт предупреждава, че следните условия могат да бъдат причинени или изострени от лошото качество на въздуха в помещенията:

 • Астма, алергии и други респираторни заболявания
 • Главоболие
 • Очни и кожни раздразнения
 • Възпалено гърло, настинка, грип
 • Загуба на памет, световъртеж, умора и депресия.

Тези, които са особено уязвими към вътрешните замърсители, са деца , възрастни хора , както и хора , които вече страдат от сърдечни и белодробни заболявания , астма, химични чувствителности , или увредена имунна система . За съжаление , те често са хората, които обикновено прекарват най-много време в затворени помещения. Подобно на възрастните , децата прекарват повече време на закрито от всякога.

ВАШЕТО ДЕТЕ Е ОЩЕ ПО-УЯЗВИМО ОТ ЧАСТИЦИТЕ ПРАХ, КОИТО СЕ СЪДЪРЖАТ ВЪВ ВЪЗДУХА.

Вие може да не сте наясно, че концентрацията на замърсители във въздуха варира в зависимост от разстоянието й от пода. Много замърсители са по-тежки от въздуха, така че те се концентрират по-близо до пода-като тежки метали и пестициди.

ВАШЕТО ДЕТЕ Е ОЩЕ ПО-УЯЗВИМО ОТ ЧАСТИЦИТЕ ПРАХ, КОИТО СЕ СЪДЪРЖАТ ВЪВ ВЪЗДУХАТези тежки токсични остатъци също могат да бъдат открити по обувките ни и на лапите на вашите домашни любимци, където бебета и малки деца имат пряк контакт с тях за продължителни периоди от време. Има по-малко въздухообмен близо до пода, дори и с отворен прозорец за проветряване, а това е точно там, където вашето дете прекарва повечето от времето си.

Това означава,че въздуха, който вашето дете диша е вероятно по-токсичен от този, който вие дишате!

Има също така частици от фин прах, който са толкова микроскопични, че не успяват да сеутаят и стоят във въздуха. Поради своята малка маса, те не успяват да бъдат естествено филтрирани и задържани при вдишване от човек, затова навлизат по-дълбоко в дробовете, като причиняват значително по-големи вреди дори и от частиците, който се задържат на пода. Особено важна е филтрацията, която се използва и доколко улавя именно тази финна прах.

• Детската имунна система е по-малко зряла, отколкото при възрастните, така че те са по-податливи на възпалителни и алергични реакцииДецата също са по-податливи на заболявания, причинени от замърсяването на въздуха в помещенията, поради физиологичните различия между тях и възрастните:

 • Децата по-често да дишат през устата си, а не чрез носа, което предоставя, по-малка възможност за филтриране на частиците от носните реснички в горните дихателни пътища.
 • Децата получават пропорционално по-големи дози инхалаторни токсини, поради тяхния по-малък размер.
 • Децата са по-активни от възрастните, като обема на вдишвания въздух се увеличава с дейностите, дължащи се на повишена сърдечна и дихателна честота. Токсините влизат в кръвта на детето по-бързо, отколкото при възрастните.
 • Детската имунна система е по-малко зряла, отколкото при възрастните, така че те са по-податливи на възпалителни и алергични реакции.

Последните проучвания показват, че замърсяването на въздуха има по-сериозни отрицателни последици за бебета и децата, отколкото сме си представяли.

ПРЕЧИСТВАНЕТО НА ВЪЗДУХА ИЗИСКВА МНОГОСТРАНЕН ПОДХОД

Най-ефективният начин да се подобри качеството на въздуха в помещенията е като се контролират или бъдат премахнати колкото се може повече източници на замърсяване. Първата стъпка, е като се отворят свободно прозорците. Разбира се, това не е решение, но е важна първа стъпка.

Тъй като е невъзможно да се премахнат всички замърсители на въздуха, едно от най-добрите неща, които можете да направите, е като използвате пречистване на въздуха с високо качество.

Въздушни замърсители попадат в три основни категории, всяка от които изисква различен подход:

 • Биологични частици (плесени, бактерии, спори, вируси, паразити, животински пърхот, цветен прашец и т.н.)
 • Не-биологични частици (дим, прах, тежки метали, радиоактивни изотопи, и т.н.)
 • Газове (изпарения от неща като лепила, петролни продукти, пестициди, бои и продукти за почистване; радон, въглероден оксид, и т.н.)

Има толкова много разновидности на замърсителите, генерирани от днешния токсичен свят.

Съвременното пречистване на въздуха работи с помощта на следните четири основни технологии:

Технология Видове замърсители Как работи
Филтрация Частици прах и биологични материали Механично или електростатично, като се заключат частиците във филтъра(пример HEPA)
Фотокаталитично окисление Частици, газове Унищожава замърсителте с помощта на UV лампа и катализатор, който реагира с ултравиолетовата светлина
Отрицателна йонизация Частици и биологични продукти Разпръсква заредени частици във въздуха за привличане на близки обекти.

 

Източници:

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин

Shop Presentation Контакт

Vorwerk
Вече над 130 години продуктите ни убеждават милиони семейства в превъзходството си с иновативна технология и пословично дълъг живот.

Kobold VR200 Kobold VC100 Kobold VK150 Kobold VG100

Продуктът беше успешно добавен в пазарската количка